Κυριακή 15 Δεκεμβρίου 2013

Η ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ


 
 
Η τράπεζα της Ελλάδος αποτελεί τον πυρήνα των τραπεζών αφού είναι η κεντρική τράπεζα της χώρας. Ιδρύθηκε το 1927 και λειτούργησε πρώτη φορά τον Μάιο του 1928.
Η πρόταση για τη δημιουργία του τραπεζικού αυτού οργανισμού στην Ελλάδα έγινε από την κοινωνία των Εθνών προκειμένου να ανταποκριθεί η Ελληνική κυβέρνηση στα οικονομικά προβλήματα που έχουν προκύψει μετά τον ατέρμονο αγώνα για την αποτίναξη της σκλαβιάς των τεσσάρων αιώνων.
Τα κεφάλαια για την ίδρυση και λειτουργία της τράπεζας προήλθαν από την Νέα Υόρκη και το Λονδίνο, η μεσολάβηση αυτή κρίθηκε αναγκαία προκειμένου να σταθεροποιηθεί η οικονομία του Ελληνισμού.
Παράλληλα, ιδρύθηκαν υποκαταστήματα και πρακτορεία με σκοπό να εξυπηρετήσουν σε χαρτονόμισμα τις τοπικές περιφερειακές αγορές και να προβεί σε πληρωμές και άλλου είδους δημοσιονομικές συναλλαγές προς όφελος του πολίτη.
Στόχος της, σύμφωνα με τα καταστατικά ίδρυσή της, υπήρξε πάντοτε η διατήρηση της σταθερότητας της αξίας των τραπεζογραμματίων της. Αρμοδιότητες της Τράπεζας της Ελλάδος, είναι η παρακολούθηση της οικονομικής πολιτικής, η διαχείριση του συναλλάγματος, η διατήρηση τραπεζικών λογαριασμών και η έκδοση οικονομικών αναλύσεων.
Ταυτόχρονα με τις ήδη ανατεθείσες εργασίες, της παραχωρήθηκε το δικαίωμα έκδοσης χαρτονομισμάτων, δικαίωμα που ως τότε κατείχε η Εθνική τράπεζα της Ελλάδος που, σύμφωνα με τον Η. Βενέζη, "παρητείτο υπερ της Τραπέζης της Ελλάδος από το εκδοτικό προνόμιο".



Στέλλα Τσακαλίδου
Ελευθερία Σιδηροπούλου
Συμεών Συμεωνίδης
Αγγέλα Σκάλα
Κώστας Παπαϊωάννου