Σάββατο 28 Δεκεμβρίου 2013

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΧΡΕΟΥΣ

Η ιστορία του Ελληνικού Δημόσιου Χρέους

Η ιστορία αυτή ξεκινάει από την περίοδο της Μεταπολίτευσης,όπου ο τότε πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου χτίζει ένα κοινωνικό κράτος.
Ο δημόσιος τομέας διευρύνεται προσωρινά.Ωστόσο τα ελλείμματα του ευρύτερου δημόσιου τομέα από το 13,4% το 1981 θα φτάσουν το 1989 στο 26,1%.Μαζί με το δημόσιο έλλειμμα αυξάνεται και το δημόσιο χρέος.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη συνεχίζει τα δάνεια.Έτσι το χρέος εκτοξεύεται ραγδαία.Η κυβέρνηση ενώ είχε παραλάβει το δημόσιο χρέος στο 66,3% το παρέδωσε στα 102,8%

Η κυβέρνηση επί Συμίτη φαίνεται να οδηγεί στην ελάχιστη υποχώρηση του ποσοστού του χρέους.

Έπειτα ακολουθεί η κυβέρνηση του Καραμανλή,η οποία μειώνει την φορολόγηση του κεφαλαίου κατά 10 μονάδες.Με αυτά τα μέτρα η χώρα οδηγείται στην επιτάχυνση της κατάρρευσης της οικονομίας,με αποτέλεσμα το χρέος να εκτεινάσεται και  πάλι.

Τέλος ο Γιώργος Παπανδρέου έρχεται για να ρίξει την σκυτάλη στους ξένους δανειστές.Έτσι είναι βέβαιο ότι το δημόσιο χρέος θα αγγίζει το 167% του ακαθάριστου ελληνικού προιόντος.

 Δυστυχώς,η χώρα καταφεύγει αρκετές φορές σε δάνεια από το εξωτερικό,τα οποία έπειτα αδυνατεί να αποπληρώσει

    Είναι φανερό λοιπόν,πως η ιστορία του ελληνικού δημόσιου χρέους εμφανίστηκε στην Ελλάδα εδώ και πολλά χρόνια και συνεχίζει να αυξάνεται ραγδαία.Οι λάθος αποφάσεις των πολιτικών,τα πολυάριθμα δάνεια καθώς και πολύ άλλοι παράγοντες οδήγησαν την χώρα μας σε ένα ‘αδιέξοδο’ από το οποίο δύσκολα μπορεί να βρεί την λύση για να επιζήσει.






Τριανταφυλλίδου Σαββούλα