Κυριακή 5 Ιανουαρίου 2014

Το Αμερικάνικο Όνειρο

   Αμερικάνικο Όνειρο

   Το αμερικάνικο όνειρο είναι μια εθνική  ιδεολογία των Ηνωμένων Πολιτειών, ένα σύνολο ιδανικών στα οποία η ελευθερία των πολιτών περιλαμβάνει την ευκαιρία για την ευημερία και την επιτυχία, και μια ανοδική κοινωνική κινητικότητα που επιτυγχάνεται μέσα από τη σκληρή δουλειά. Στον ορισμό του αμερικανικού ονείρου από τον James Truslow Adams το 1931, «η ζωή θα πρέπει να είναι καλύτερη και πλουσιότερη και πληρέστερη για όλους, με ευκαιρίες για τον καθένα σύμφωνα με τις ικανότητες ή το επίτευγμα", ανεξάρτητα από την κοινωνική τάξη ή τις συνθήκες της γέννησής τους.
    Η έννοια του αμερικανικού ονείρου έχει αλλάξει κατά τη διάρκεια της ιστορίας καθώς δεν είναι καινούρια αλλά έχει τις ρίζες της στη Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας των Ηνωμένων Πολιτειών , η οποία διακηρύσσει ότι «όλοι οι άνθρωποι δημιουργήθηκαν ίσοι» και ότι είναι «προικισμένοι από τον Δημιουργό τους με συγκεκριμένα αναφαίρετα δικαιώματα" συμπεριλαμβανομένης της "Ζωής, Ελευθερίας και την επιδίωξη της ευτυχίας".
    Στις μέρες μας , λέγεται ότι το αμερικανικό όνειρο έχει γίνει η επιδίωξη της υλικής ευημερίας - ότι οι άνθρωποι εργάζονται περισσότερες ώρες για να πάρουν μεγαλύτερα αυτοκίνητα, σπίτια, τους καρπούς της ευημερίας για τις οικογένειές τους έτσι όμως έχουν λιγότερο χρόνο για να απολαύσουν την ευημερία τους. Με αυτόν τον τρόπο βασική επιδίωξή τους είναι να αποκτήσουν δύο παιδιά, να ζουν σε ένα προαστιακό σπίτι με οικονομική ασφάλεια και να διαθέτουν γκαράζ δύο αυτοκινήτων. Στην πραγματικότητα αυτός ο τρόπος ζωής της μέσης τάξης βιώνεται από μια αρκετά μεγάλη μειονότητα. Το αμερικανικό όνειρο επικρίνεται από αρκετούς για την έμφασή του στην κατοχή υλικών αγαθών ως ευτυχία. Επίσης το Αμερικανικό όνειρο είναι κάτι σαν στάση της ζωής των Αμερικανών, αλλά και των άλλων ανθρώπων,γιατί συνήθως όταν κάποιος το αποκτήσει, έχει την ψευδαίσθηση ότι ζει στην εντέλεια και δεν κάνει αλλά πράγματα για να βελτιώσει τη ζωή του μένοντας στάσιμος- αλλά έχουν λιγότερο χρόνο για να απολαύσουν την ευημερία τους.






Φυλακτού Ελένη